Γιώργος Τσανάκας

Όλη η Ευρώπη θαύμασε τον ΘΡΥΛΟ και το… masterclass του στρατηγού του!

Με τον Μεντιλίμπαρ να παραδίδει μαθήματα προπονητικής και τους παίκτες του να καταθέτουν την ψυχή τους στο χορτάρι, ο Ολυμπιακός έγραψε μια ραψωδία στην Αγγλία και δικαίως ονειρεύεται τελικό!

«Βραδιές που γεννούν Ολυμπιακούς»… Αυτός θα μπορούσε να είναι ο εναλλακτικός τίτλος του κειμένου για τα όσα απίστευτα έκαναν μέσα στο χορτάρι του «Βίλα Παρκ» οι συγκλονιστικοί κομάντος του στρατηγού. Μια μυθική εμφάνιση, με όλη την Ευρώπη να θαυμάζει τον ΘΡΥΛΟ και το masterclass που παρέδωσε ο εκπληκτικός αυτός τύπος που κάθεται εδώ και σχεδόν τρεις μήνες στην άκρη του πάγκο του.

Ο Ολυμπιακός αυτός που εμφανίστηκε στο Μπέρμιγχαμ, ήταν βγαλμένος από τα μεγαλύτερα όνειρα των οπαδών του. Όχι μόνο των τουλάχιστον 2500 τυχερών οπαδών που έζησαν από κοντά αυτή τη ραψωδία και θα τη διηγούνται στα παιδιά, τα εγγόνια, τα δισέγγονά τους, αλλά και για τα εκατομμύρια των φίλων τους που παρακολουθούσαν με τα… πιεσόμετρα στο χέρι από το κάθε γωνιά της Ελλάδας και του κόσμου όλου.



Τι να πρωτοπείς για αυτούς τους δεκατρείς τύπους (σσ. ρε αθεόφοβε Μεντιλίμπαρ, μόνο δύο αλλαγές σε τέτοιο φρενήρη ρυθμό;) που έδωσαν και την ψυχή τους στον αγωνιστικό χώρο για να χαρίσουν μια μαγική στιγμή στον ελληνικό αθλητισμό; Έκαναν κάτι που φάνταζε αδύνατο, έγιναν η μοναδική ομάδα που κερδίζει την Άστον Βίλα στην Ευρώπη μέσα στην έδρα της και μόλις η τέταρτη σε ολόκληρη τη σεζόν (σε κάθε διοργάνωση) που φεύγει νικήτρια από αυτό το γήπεδο. Για να συμβεί αυτό, έπρεπε τα… κομάντο με τη «στρατιωτική» φανέλα να εκτελέσουν στο άριστο το καλοστημένο πλάνο του στρατηγού τους! Το είχε πει αρκετές φορές ο Βάσκος στη συνέντευξη Τύπου της Τετάρτης πως ο Ολυμπιακός θα παίξει για τη νίκη και θα έχει το ίδιο επιθετικό στιλ παιχνιδιού, αλλά αρκετοί δυσκολεύτηκαν να τον πιστέψουν!

Κατάφεραν σε σχεδόν 100 λεπτά αγώνα να απαντήσουν στην τρομερή ένταση της 4ης ομάδας της Premier League. Μετά το πρώτο δεκάλεπτο, οι Ιμπόρα-Έσε μείωσαν την απόστασή τους και με το πρέσινγκ να είναι συντονισμένο, τα κλεψίματα αυξάνονταν και οι επικίνδυνες καταστάσεις κοντά στην εστία του Όλσεν πλήθαιναν. Για να έρθει αυτός ο «φονιάς» που υπάρχουν ακόμη και σήμερα ορισμένοι που λένε ότι θέλει 5-6 τελικές για να σκοράρει, για να κάνει 2 γκολ σε ισάριθμες προσπάθειες! Έχοντας βέβαια την αμέριστη συμπαράσταση των συμπαικτών του και τις μαγικές ασίστ των Ποντένσε-Τσικίνιο…

Παρότι η Βίλα βρήκε ένα γκολ σε ένα κακό σημείο και ενώ όλα έδειχναν πως θα πήγαινε με το 2-0 στο ημίχρονο, οι «ερυθρόλευκοι» δεν πτοήθηκαν. Ούτε καν μετά το γρήγορο 2-2, αφού το σχέδιο ήταν ξεκάθαρο και τους το είχε πει ο Μεντιλίμπαρ: «Ακόμη και γκολ να φάμε, εμείς θα κάνουμε το παιχνίδι μας». Έτσι και έγινε. Αμέσως μετά τη σέντρα, ο Ολυμπιακός κέρδισε κόρνερ και ήρθε το κερδισμένο πέναλτι του εκπληκτικού στο Μπέρμιγχαμ, Ρέτσου, για το χατ-τρικ του Κααμπί. Είναι μια σχέση αγάπης αυτή των… Μαροκινών του Ολυμπιακού με την Αγγλία και συνεχίζουν την παράδοση. Για να έρθει και το «γλυκό» από τον Έσε, με την τύχη να ευνοεί τους δυνατούς και αυτούς που δεν… φοβούνται αλλά τολμούν! Όπως ήταν με το μέρος των Πειραιωτών και στο φινάλε και στο χαμένο πέναλτι του παικταρά Λουίς, τον οποίο φρόντισαν να βγάλουν έξω από τα νερά τους οι «ερυθρόλευκοι».

Κάπως έτσι, μια νύχτα μαγική και ονειρεμένη ολοκληρώθηκε στο Μπέρμιγχαμ. Για να έχει ακόμη μεγαλύτερη αξία, όμως, και ο κόσμος του Ολυμπιακού να ζήσει έναν ευρωπαϊκό τελικό, διεκδικώντας το τρόπαιο του Conference League σε ελληνικό χώμα, θα πρέπει να υπάρχει και συνέχεια. Αυτή είναι σε μία εβδομάδα στη ρεβάνς, εκεί όπου η Άστον Βίλα θα κατέβει για να κυριαρχήσει, να παίξει τα ρέστα της και να τα φέρει όλα τούμπα. Ο Μεντιλίμπαρ ξέρει πολύ καλά τι να κάνει για να αποφύγει την παγίδα του Έμερι και να οδηγήσει τον εαυτό του αλλά και αυτόν τον τεράστιο σύλλογο μια ανάσα από την κούπα!



ΥΓ. Αν το «Μαρακανά» βρισκόταν στον Πειραιά, θα χρειαζόταν και… άλλο ένα για να χωρέσει τους «τρελαμένους» οπαδούς του Ολυμπιακού στη ρεβάνς. Και δεν θα είναι καθόλου περίεργο πραγματικά να έχει άλλους 30 χιλιάδες φίλους του έξω από το «Γεώργιος Καραϊσκάκης» σε έξι και κάτι ημέρες για να πανηγυρίσουν ένα ΕΠΟΣ που όμοιό του δεν έχει υπάρξει.

ΥΓ. 2 Ο Μεντιλίμπαρ είναι ευλογία για τον Ολυμπιακό! Έχει δημιουργήσει ένα τρομερό κλίμα μέσα στα αποδυτήρια, όλοι είναι μια αγκαλιά. Σε βαθμό που οι τιμωρημένοι Ντόη, Μασούρας και ο εκτός λίστας Άμπι ακολούθησαν την αποστολή, γιατί έχουν πίστη στους συμπαίκτες τους και στον προπονητή τους!

ΥΓ. 3 Τέτοιες χαρές μόνο ο Ολυμπιακός μπορεί να τις προσφέρει!


Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x